Keress rá:

Páginas

Könyv: Chris Bohjalian: Férfibőrben

Régóta szemezgetek könyveket a "meleg irodalomból", egyszerűen szeretem ezt a témát is. Nem ismerek személyesen transzszexuális embert, így mindenképpen érdekes olvasmánynak ígérkezett. Azt fontos tudnotok, hogy ehhez a műhöz kell egyfajta nyitottság, de remélem ez sokatokban megvan.


A folytatáshoz kattintsatok tovább:




A szerzőről:

Csak angol szöveget találtam, de ismét hálát adva a webfordítónak, a lényeget kibogarásztam. 1962-ben született az USA-ban, New Yorkban. Az 1980-as évekig egy hirdetési ügynökségnek dolgozott, majd miután feleségével Lincolnba költöztek, elkezdett publikálni a helyi lapokban. Első regényét 1988-ban adták ki, 1992-ben megjelent harmadik regényéből pedig 1995-ben a Hallmark Channel tévéfilmet készített. Egyik leghíresebb alkotása 1998-ban jelent meg Midwives címmel (magyar megjelenésben Hajnali alkony), ami egy bába történetét meséli el, aki elveszíti otthon szülő páciensét, miközben császármetszést hajt végre rajta. Nagy siker fogadta könyvét, még Oprah Winfey is kiválasztotta azt az Oprah's Book Club-ban. A Férfibőrbent 2000-ben adták ki, eredeti címén Trans-Sister Radio-ként.

A kezdetek:

"Amikor a szüleim szétköltöztek, nyolcéves voltam. Kilenc, mire kimondták a válást. Tehát tíz évem, és ezalatt temérdek alkalmam volt rá, hogy anyát tanulmányozzam, ahogy randira készülődik. Mielőtt elkezdtem volna a kilencediket, vele maradtam még a hosszú, kényeztető habfürdők idejére is. Ott ültem mellette - a vécé lehajtott tetején -, és elcseverésztünk iskoláról, fiúkról, rólam; netalán az aktuális hódolójáról. Nyolcadik után azonban változott a helyzet. Tizennégy évesen már feszélyezett volna a pucér anyámmal trécselni, még ha a kádban el is takarta meztelen testét." - Carly

A történet:

Négy szereplő beszéli el a történetet, mindenki a saját szemszögéből, ezt időnként egy a témával kapcsolatos rádióműsor rögzített anyaga tarkítja. Allison, iskolai tanárnő, válása után lányával él, és bár megfordul pár férfi az életében, egyikbe se lesz szerelmes, mígnem egy napon beiratkozik Dana kurzusára, és tanárát jobban megismerve, fellobban a szikra. Will, Allison volt férje, baráti kapcsolatot ápol exével, így akkor is az ő házában keres társaságot, mikor második feleségével elválnak útjaik. Carly Will és Allison közös lánya, aki épp elkezdi a főiskolát, és egy rádiónál gyakornokoskodik. Dana egyetemi tanár, aki bár férfitestbe született, mégis leszbikus nőnek érzi magát, ezért nemváltó műtétre készül. A műtét előtt pár hónappal megismerkedik Allisonnal és szerelmesek lesznek, bár Allison ekkor még nem tudja, hogy az a férfi, aki elrabolta a szívét tulajdonképpen nő. Mikor Dana elmondja neki, mire készül, Allison a kezdeti sokk után csak abban biztos, nem akarja elveszíteni szerelmét. De vajon ez elég ahhoz, hogy heteroszexuálisként magára erőltessen egy leszbikus kapcsolatot? Dana nővé alakulása és a műtét leírása nagyon érdekes volt, ezért is örültem volna, ha több szó is esik róla, illetve a gyógyulási folyamatról. Dana és Allison kapcsolata nem tetszik a kisváros lakóinak, Allisonnak még az iskola vezetőségével és a felháborodott szülőkkel is számolnia kell. Will eleinte nem nézi jó szemmel ezt a kapcsolatot, Allison mindig is az "ő Allie"-je lesz, ám ahogy telik az idő és megismeri Danát, immár nőként, megváltozik a véleménye. A végét nem fogom elárulni, annyi biztos, hogy a könyv 3/4-étől már sejteni lehet, hogy alakul a sztori.

Kedvenc idézet:

"Van a léleknek neme? Szerintem van, bár a barátaim az egyetem vallástörténeti tanszékén olyan könyveket adtak a kezembe, amelyek vitatják ezt. Találtam egy rendkívül érdekes írást, amely azt állítja, hogy a lélek se nem nő-, se nem hímnemű: mindkettő egyszerre. ...
Egyszer leültem beszélgetni egy kollégámmal a pszichológiai tanszékről, és ettől kezdve különbséget tudtam tenni lélek és szellem között. Azelőtt nem tudatosult bennem a két szó jelentésbeli különbsége, és ez tette lehetetlenné számomra, hogy megoldjam magamban ezt a problémát. A lélek valami más, mint én, magyarázta a kollégám, valami független, autonóm dolog, ami felett nincs hatalmam. A léleknek nincsen neme. Nem érdeklik a kromoszómák, vagy a nemi szervek, illetve, hogy egy ing merről gombolódik.
Ma már kezdem azt hinni, hogy a bennünk lakozó szellem igenis nő vagy férfi. Kétség sem fér hozzá. Nincs olyan, hogy egyik sem. Nincs olyan, hogy mindkettő. Vagy az egyik, vagy a másik. Akárhogy is van, én biztosan nő lennék a mennyországban. Különben számomra nem lenne Paradicsom, ha férfinak kéne lennem." - Dana

Vélemény:

Tetszett a könyv, bár a végét kicsit elkapkodottnak éreztem, érdekelt volna az a változás, ami végbemegy Allisonban, Willben és Danában is. Mindenesetre örültem, hogy ilyen témával foglalkozó művet is olvashatok.

Értékelés:

10 / 8 A nyelvezet számomra itt-ott túlságosan a romantikus regények hangulatát idézte, de ez legyen a legnagyobb problémám, illetve a fentebb is említett szálakat hiányoltam, szívesen olvastam volna még pár oldalt azért, hogy kielégítsem kíváncsiságomat a három szereplő érzelmeit illetően. Ha elég nyitottak vagytok a témára, akkor tudom ajánlani, egy olvasást mindenképpen megér.


1 hozzászólás:

Eni

Nagyon érdekes témát boncolgat...szociális munkásként biztosan fogok találkozni transzexuális emberekkel, egyenlőre az elméleti dolgokkal vagyok tisztában, de persze tudjuk,hogy soha nem az a valóság, ami a "papírforma".

Meg szeretném még jegyezni,hogy nagyon szeretem a könyv- és filmajánlóidat, mindig sikerül valami ínyencséget bemutatnod :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...