Keress rá:

Páginas

Könyv(ek): Jane Austen


Ha valaki szereti a romantikus irodalmat, akkor biztos ismerős számára Jane Austen neve (és remélem azért másoknak is). Én minden regényét imádtam. Ezért nem is tudok csak egyet kiválasztani és ajánlani Nektek, szerintem mind megéri az olvasására szánt időt, de mivel azért nekem is megvan a két abszolút kedvencem tőle, ezekről írok pár sort. Magáról az írónőről nem igazán beszélnék, hiszen akár ITT is megtaláljátok róla a legfontosabb információkat.

Büszkeség és balítélet:
Nem a tartalmát szeretném leírni, hanem hogy én miért szeretem annyira. Adott egy értelmes, intelligens, szókimondó, büszke és szép lány, Elizabeth, aki népes és nem igazán jólneveltségéről ismert családjával él együtt. Már eleve egy-egy családi étkezés alkalmával olyan jót tudtam nevetni rajtuk, és bosszankodni az édesanyán, hogy csak ezért is megérte volna elolvasni. :) De nem lenne romantikus regény, ha nem jelenne meg egy férfi is, aki kicsit magának való és gőgös, Mr. Darcy. Érdekes, milyen ellenérzéseket táplálnak egymás iránt eleinte, a férfi lenézi Elizabethet származása és családja miatt, aki pedig büszkeségétől hajtva érez ellenszenvet a férfi iránt. Tetszett, ahogy megváltoznak az érzelmeik, és nem árulok el nagy titkot, egymásba szeretnek. A könyv mellett külön megemlíteném a filmet is, amiből én a Joe Wright változatot szeretem (a másikat nem is láttam), és muszáj beillesztenem két képet is, mert bár nem szívelem Keira Knightley-t, ez a szerep illett hozzá.
A Bennet lányok: Lydia - Jena Malone , Kitty - Carey Mulligan, Elizabeth - Keira Knightley, Jane - Rosamund Pike, Mary - Talulah Riley 
Mr. Darcy -  Matthew MacFadyen
Értelem és érzelem:
Két személyiségében teljesen más nővér, Elinor és Marianne története. Marianne túlfűtött érzelmei néha már idegesítettek, ahogy Elinor nyugodtsága is, de pont ezért szerettem meg őket, mert indulatokat váltottak ki belőlem, és mindkettejükkel olyan szívesen elbeszélgetnék. Természetesen egy-két viszontagság után ők is boldogok lesznek, de ezt sem ecsetelném. Itt is megemlítem, hogy létezik film adaptáció, bár ezt még szégyenszemre nem láttam. A kedvencem pedig Brandon ezredes karaktere, nálam ő az igazi férfi. :)

Ti szeretitek Jane Austent? Melyik a kedvenc regényetek tőle?

10 hozzászólás:

Annus21

Nagyon szeretem:) A kedvencem a Büszkeség és balítélet, de mindet végig olvastam.

Annus21

Ja és nekem Darcy karaktere tetszik:)

pkata25

szia!
nagyon tetszik a blogod, de eddig még nem szóltam hozzá.
kérlek, ne vedd kötözködésnek, csak ha már külön posztot szentelsz neki, muszáj megjegyeznem, hogy Jane Austen, nem Austin :)
egyébként én is szeretem a könyveit, a filmek közül pedig egy Lost is Austen című minisorozat a kedvencem, csak ajánlani tudom.

Judi

Ehhez muszáj hozzászólnom, igaz két regényt még nem olvastam tőle (Emma, Értelem és érzelem), de nagyon szeretem, főleg a Büszkeség és balítéletet. Ha szeretted a Keirás változatot a másikat jobban fogod, legalábbis szerintem. Nagyon hű a könyvhöz és a színészek is nagyon jól lettek kiválogatva. Már nagyon sokszor láttam. Rá vagyok kattanva a romantikus filmekre, így az Emmának már 3 változatát láttam, a legfrissebb tetszett közülük a legjobban, a BBC változat (ők csinálják a legjobb feldolgozásokat). Amit még nagyon szerettem az a Meggyőző érvek, a filmváltozatának Tartózkodó érzelem a címe. A Lost in Austen nekem már sok volt. :)

Kriszti

Bevallom, nem sűrűn olvasok, de a Büszkeség és balítélet című film nagyon tetszett, bár amúgy is szeretem a kosztümös filmeket.

barbecju

Az egyik kedvenc könyvem a Büszkeség és balítélet. Nagyon érdekes volt Elizabeth és Darcy kapcsolatának az alakulása:)

Henna

Nagyon szeretem Jane Austen-t :) a Büszkeség és balítéletet különösen

Zubarish

Jane Austen az egyik legjobb író szerintem. nagyon szeretem minden könyvét. az abszolút kedvencem a Büszkeség és balítélet, de az Emma is nagyon jó! a kedvenc karakterem pedig Mr. Darcy! filmek terén sztem is a bbc-s Büszkeséggel kéne próbálkoznod, mert az tényleg fantasztikus! mondjuk amelyik ismerősöm a Keira-s verziót látta, nem tudta megszeretni a másikat, a régit. pedig tényleg az a jobb! ez az a könyv, amit minden hónapban elolvasok (ez nem vicc!), és még most is nevetek rajta, és ez az a film, amit, ha van időm, megnézek, mert annyira szuper.
hűűűűű!nagyon belelendültem a témába! :)

Castia

Büszkeség és balítéletből én is a BBC-változatra esküszöm, az felülmúlhatatlan. :) A két évvel ezelőtti BBC-s Emma is nagyon jó.

citromhab

fülike - dehogy veszem kötözködésnek, sajnos gyakran megesik, hogy elírok dolgokat, csak mert úgy ejtem. :D Köszönöm hogy szóltál, javítottam. :)
Örülök hogy ennyien szeretjük ezeket a könyveket, és köszönöm a film ajánlást, meg fogom nézni a régebbi verzióját is a Büszkeség és balítéletnek.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...