Keress rá:

Páginas

Miket használok és mire figyelek oda nyáron? - Bőrvédelem és hajápolás

Bőrvédelem:

Nyáron fokozottan figyelnünk kell arra, hogy védjük bőrünket a nap káros sugaraitól, és mivel a bőr a legnagyobb szervünk és egyben a legfontosabb is, hiszen megvédi a szervezetünket a külső hatásoktól, nem kis feladat áll előttünk. Azt mindenképpen leszögezném, hogy nincs semmilyen képzett tudásom ezen a területen, csak azt tudom elmondani és leírni, amit józan ésszel remélhetőleg mindenki más is tud. Ezzel a témával nagyon sok bloggerina foglalkozott már, hiszen a szépségápolás, a sminkelés kéz a kézben jár a bőrápolással. Ha leégünk a napon, most csak annyit veszünk észre, hogy rákvörösek leszünk, majd hámlani kezdünk, de pár év múlva a ráncosodás, máj- és pigmentfoltok is megjelennek. Szóval a naptejek használata most kis mértékben, de a távolabbi jövőben nagy részben meghálálja az odafigyelést. Arról nem is beszélve, hogy rákkeltés szempontjából az 1-es csoportba sorolható az UV sugárzás, tehát az egészségünket is nagy mértékben veszélyezteti, nemcsak a szépségünket.

Ha érdekel a  folytatás, kattints tovább:




Arra kell törekednünk, hogy a lehető legnagyobb mértékben kiszűrjük az UVA és UVB sugárzást, az UVC sugárzástól szerencsére az ózonréteg megvéd minket (legalábbis még most). Erre tökéletes alternatívát nyújtanak a naptejek, napolajok. Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbbet ki tudjuk választani, nem árt ismernünk a saját bőrtípusunkat. Ebben segít eligazodni ez a táblázat, amit már szintén biztos láttatok máshol is:


Én a 4-es csoportba tartozom, bár ezt télen senki meg nem mondaná rólam, amikor szinte hófehérre fakulok :D. Nem tudom, hogy ez jó e vagy sem, szívesen lennék hófehér bőrű, vörös hajú, szeplős típus, de ez van, és ennek is megvannak a maga előnyei. Ha sikerült kiválasztanunk, melyik csoportba tartozunk, akkor már csak azt kell megnéznünk, milyen védelmet igényel a bőrünk:


Ennek megfelelően kell beszereznünk a napvédő krémünket. Rengeteg választék kínálkozik, a meglepően drágától a drogériák saját márkás, baráti áron kínált termékeiig. Azt, hogy melyiket részesítjük előnyben, a pénztárcánktól függ. Én Avon napvédő sprayt használok, és az a véleményem, hogy a drágább nem feltétlen tud többet nyújtani, így bátran ajánlom Nektek az olcsóbbakat is, a lényeg, hogy használjatok valamit. Én azért preferálom a spray kiszerelést, mert szerintem praktikusabb a krémnél, és a hátamat is például csak befújom vele, nem kell megkérni senkit, hogy kenjen be.




Ha vízparton vagy medence mellett töltjük a napunk nagy részét, érdemes vízálló napvédőt használni, és figyeljetek oda arra, hogy a víz visszatükrözi a sugarakat, szóval a védelem nagyon fontos. Amúgy is ajánlatos bizonyos időközönként, 2-3 óránként újrakrémeznünk magunkat, ha a napon vagyunk, nyári napokon pedig semmilyen körülmények között nem tanácsos a tűző napon tartózkodni 10-16 óra között.

A naptejek használata mellett azt is megemlíteném, hogy mivel a naptejek többnyire gátolják a D vitamin előállítását, ezért érdemes ezt pótolni (máj, tejtermékek, tojás), hiszen a D vitamin megelőzheti a csontritkulást is.

Az ajkunk védelme is fontos, sokan elfeledkeznek róla, pedig ott is sérülhet a bőrünk. Megelőzésként használjunk fényvédőt is tartalmazó ajakbalzsamot (Blistex, Carmex, Max Factor). Ha mindenképpen szeretnénk alapozót is használni, akkor abból is olyat válasszunk, ami tartalmaz SPF-et, vagy remek alternatíva lehet az itthon is egyre népszerűbb BB krém, ami amellett, hogy fedést is biztosít, magas fényvédőt is tartalmaz. A nappali hidratálónkat is cseréljük le nyárra fényvédősre, bár én ilyenkor szinte egyáltalán nem használok hidratálót, mert nem igényli a bőröm, így az arcomat is napvédővel szoktam befújni (a kezemre fújom és úgy kenem be az arcomat és a füleimet).

Fontos, hogy ruházattal is óvhatjuk magunkat, a kalap is nagyon jó választás ilyenkor, nyáron amúgy is divatos és legalább óvja a hajunkat, árnyékolja az arcunkat és a napszúrást is megelőzi. A szemeinket pedig napszemüveg mögé rejthetjük, az erős fény úgyis sokaknak okoz problémát a látásban is. Napszemüvegből szerintem nincs különbség az olcsó és drága között, na persze leszámítva mondjuk egy Police feliratot. Idén a cicaszemüveg a legfelkapottabb, ami jól néz ki, de nekem továbbra is az óriás napszemüvegek a kedvenceim.





Napozás, vagy hosszabb idejű napon tartózkodás után, használhatunk napozás utáni krémeket, amelyek megnyugtatják, hűsítik a bőrünket, vagy akár a kapott színünk tartósságát is segíthetik. Ebből én szintén Avonosat használok, de bármilyet választhattok, ami szimpatikus.

A rendszeres bőrradírozás is elengedhetetlen, erre a célra akár otthon is készíthettek házi bőrradírt, a neten találhattok egyszerű recepteket, de akár vásárolhattok is erre kifejlesztett terméket. Ez a lépés azért fontos, mert csak egyenletes bőr barnul egyenletesen. A testápolásról se feledkezzetek el, a sós tengervíz és a klóros vizű medencék száríthatják a bőrünket, így a hidratálás nyáron is fontos.

Hajápolás nyáron:

Ahogy a bőrünket, úgy a hajunkat is érik a napsugarak. Gigi pont nemrég írt bejegyzést ebben a témakörben, szóval én nem is cifráznám túl, a Balea napvédő hajsprayjét fogom beszerezni, abban a DM-ben, ahol eddig kerestem, nem is hallottak róla. :S A kalap erre az esetre is megfelelő megoldást nyújt.



A festett haj színét könnyebben kiszívja ilyenkor a nap, valamint a klór és a sós víz sem tesz jót neki, ezért ilyenkor festett hajra való sampont, balzsamot és pakolást használok, nem tudom, mennyire segít megőrizni a hajszín tartósságát, nálam a vörös szín élénksége sehogy sem tart tovább 2-3 hétnél. Azért lelkesen használom ezt a triót:


Strandolás után pedig mindenképpen ajánlott kimosni a hajunkból a klórt, vagy a sós vizet, ahogy a bőrünkről is ajánlatos leöblíteni azt.

A táblázatokat innen vettem kölcsön, a képek nagy részét pedig a google-ről szedtem.

Remélem van olyan információ, ami egy kicsit is hasznos számotokra. Ti mivel óvjátok a bőrötöket és a hajatokat a káros napsugaraktól?

3 hozzászólás:

Alexa

Én a kettes bőrtípushoz tartozom, és tegnap rettenetesen leégtem...munkában kiküldtek egy olyan helyre amire egyáltalán nem számítottam, így kb. 10től 2ig a perzselő napon égtem szünet nélkül..semmi árnyék. Egyáltalán nem voltam rá felkészülve..(szerencsére baseball sapkát kaptam kölcsönbe) akkor jött az ötlet, hogy én is írok hasonlót, de akkor már max. a leégés utáni ápolásról fogok:)
Amúgy jó bejegyzés, annyival kiegészíteném, hogy arra azért figyeljünk, hogy UV védős szemüveget válasszunk, és ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a miénk az e, bármelyik optikásnál meg lehet nézetni!

Catwalk_bitch

Én is kettes fototípushoz tartozok. "2007 nyarán Olaszországban nyaraltam, és "csak" 30as naptejet vittem, azt gondoltam az is elég. Plusz nem is kentem be magam elég alaposan. Extra brutál módon leégtem, persze mire hazaértem, kb. az egész hátamról egyben le lehetett volna húzni a bőrt, olyan szinten lekoptam. Dúrva volt. Azóta megfogadtam én csak 50-es napvédőt használok, még ha már barnultam annyit, hogy elég lenne a 25-30as. Ebben az évben SunOzon 50es gyerek naptejét használom és nagyon odafigyelek, hogy alaposan kenjem be magam, és ismételgessem. Szerencsére ebben az évben nem égtem még le, és Olaszország óta sem, olyan csúnyán. :) Arcomra pedig Eveline 50es arcra való naptejet használok. Ja és labellot(SPF 10) is mindig kenek a számra, mert már sikerült egyszer egy picit leégetnem a számat is.:S Remélem nem baj, hogy kicsit hosszúra sikerült.:)

kämopf

sziasztok lányok :)
egy kis kiegészítés a fényvédőkhöz.
mert nem csak a faktor számít ám :/

http://www.tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-fenyvedo-kremek

(amúgy én évek óta dm-es naptejet használok, mert ár-érték arányban ez a legjobb szerintem, de megnyugodtam, amikor láttam, hogy sokkal kevesebb mesterséges anyag van benne, mint néhány jóval drágább naptejben)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...