Keress rá:

Páginas

Film: Jane Austen magánélete

Szánom-bánom, nagyon le vagyok maradva a filmes és könyves bejegyzésekkel, bár tudom, hogy vannak, akik nem szeretik ezeket, ez ugyanúgy hozzám tartozik, mint a smink vagy a termékteszt, szóval be fogom pótolni az elmaradásomat. Ezt a filmet már régóta meg akartam nézni, nagyon szeretem Anne Hathaway-t és Jane Austen-t is, szóval dupla dinamitként kötelező darab számomra.

A főszereplő Jane Austen, mily meglepő, szerintem Anne Hathaway-hez nagyon illett ez a szerep. A csinos, szép és okos lányt anyja szeretné olyan férfihez adni, aki "jó parti" lenne, azaz a frigy segítene az Austen család szűkös anyagi helyzetén. Jane viszont eldöntötte, hogy érzelmek nélkül nem megy férjhez. A szerelem pedig bátyja egy barátjának, Tom Lefroy-nak a képében toppan be az életébe, akit eleinte nem szível, olyanok ők, mint a tűz és a víz. Jane, az érzelmekre és romantikára fogékony, intelligens, természetben gyönyört meglátó lány szöges ellentéte a városi élet izgalmaihoz szokott, nőcsábász hírében álló Tomnak. De mi a szerelem, ha nem ellentétek vonzása? Egymásba szeretnek, ám anyagi helyzetük nem engedi meg, hogy elkapkodják a döntést, Jane hozománya a semmivel egyenlő, Tom pedig gazdag nagybátyjának van kiszolgáltatva. Mikor az öregúr rájön, hogy kire vágyik unokaöccse, minden reményük odavész, a bácsi ugyanis nem hajlandó áldását adni rájuk. Elbúcsúznak egymástól a szerelmesek, de nem tudnak szabadulni az érzéseiktől. Eközben a környék leggazdagabb hölgyének unokaöccse házassági ajánlatot tesz Jane-nek, amit a lány először visszautasít, majd elfogad, bár nem tartja túl sokra a fiatalembert. De minden összekuszálódik, amikor egyszer csak megjelenik Jane-ék háza táján Tom, és szökésre csábítja a lányt, aki családot, barátot, jóhírt eldobva el is indul kedvesével, ám út közben rájön, hogy Tom ezzel nemcsak a saját jogi karrierjét törné ketté, hanem a családját sem tudná tovább támogatni a nagybácsi segítsége nélkül. Fájó szívvel ugyan, de diadalmaskodik az értelem az érzelem fölött és hazatér családjához. A film nemcsak Jane-ről szól, nővére, Cassandra elveszíti vőlegényét, bátyja, Henry pedig megházasodik a történet alatt. Nem tudom, mennyi valóságalapja van a filmnek, az biztos, hogy az írónő sohasem ment férjhez, és ennyi szenvedés és lemondás miatt érzett fájdalom kellő tapasztalatot adhatott bizonyos karakterek megformálásához. Tetszett ez a film, még úgy is, hogy nem éppen happy end a vége, pont ettől lett életszagú és hiteles. A képi világ, a kosztümök, a színészi alakítások, mind-mind pont annyira voltak jók, hogy élvezhetővé tegyék azt a nagyjából 1,5 órát, amíg a képernyő előtt ülünk, de kiemelkedő műnek azért nem nevezném. Azért 10/8 és ajánlom mindenkinek, de elsősorban lányoknak. ;)

Anne Hathaway gyönyörű ebben a szerepben
James McAvoy Tom szerepében
Nekem ezen a képen jobban tetszik, mint a filmben :)
Ti szeretitek a kosztümös filmeket?

7 hozzászólás:

ildi

ú én nagyon szeretem őket, a Büszkeség és balítélet óta :)

Emma

Én is nagyon szeretem a kosztümös filmeket. Ezt a filmet is. :) Már régen láttam, de lehet, hogy újra előveszem :)

Dorka92

Imádom ezt a filmet!!:):):) James McAvoy egyik nagy kedvencem!:):):)

Névtelen

Én is nagyon szeretem. Főleg a ruhák tetszenek.

Kole

Uhh... Meg kell néznem! Imádom James McAvoy-t és Jane Austent is. Nekem valamiért Anne Hathaway sokáig nem volt szimpatikus, de egyre több filmet nézek vele főszerepben.

Henna

Személy szerint én nagyon szeretem a filmes,könyves bejegyzéseid :)

citromhab

Ennek örülök Henna. :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...