Keress rá:

Páginas

Könyv: Eve Ensler: A Vagina Monológok

A vágatlan verzióját nem olvastam még, nem is tudom, érvényes-e így írni róla, de semmiképpen nem tudok szó nélkül elmenni mellette.


Ezt a könyvet is úgy hoztam el a könyvtárból, mint Puskin titkos naplóját, kicsit pironkodva, zavarba jöttem. Hogy miért, azt nem tudnám megmondani, hiszen olvastam már abszolút pornográf regényt is. Azt hittem, egy könnyed, szórakoztató, kicsit buja olvasmány lesz, ahol szókimondó feministák áradoznak és lelkesednek a saját nemi szerveikért. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.

A folytatásért kattintsatok tovább:

Persze, van olyan rész is, amin mosolyogtam, de kaptam ennél többet. Pofont az arcomra, amikor egy többször is megerőszakolt, megkínzott boszniai nő vallomását olvastam. Felháborodást, hogy milyen hosszú időn keresztül próbálták hátraszorítani, korlátozni a nőt, nem csak a döntéshozó helyzetekben és az élet szinte összes területén, hanem az olyan velünk született jogainkban is, mint uralkodni a saját testünkön és élvezni azt. Emlékszem, kiskoromban láttam egy dokumentumfilmet, amiben arról volt szó, hogy bizonyos afrikai törzsek megcsonkítják a nők nemiszervét, levágják a klitoriszt, hogy a nő ne élvezhesse a szexet (mert az bűn vagy szimplán csak szajha lesz tőle), vagy egyszerűen összevarrják a nagy- és kisajkakat, amit csak a férj bonthat ki, amikor közösülni akar. Nem fogtam fel akkor ezekből túl sokat, mégis összeszorított lábakkal bámultam a tévét. Bár korán sem tökéletes az életem, áldom a sorsom, amiért olyan helyre születtem, ahol ez nem lehetséges. Elém tárult olyan nők sorsa, akik egy egész életet éltek le orgazmus nélkül, olyanoké, akik csak a 30-as, 40-es éveikben jutottak el hozzá és olyanoké is, akik már fiatalon megtapasztalhatták. Nem hiszem, hogy világot váltanék meg a következő mondatommal, de ugye tudjátok, hogy orgazmushoz minden nőnek joga van?

Leszbikus nők, megerőszakolt, kiszolgáltatott nők, férjük igényeit szolgáló nők, boldog, felszabadult nők, vaginájukat imádó nők, vaginájukat szégyellő nők, megalázott nők, öntudatra ébredt nők, mindannyian megtalálhatjuk önmagunkat is közöttük. Szerintem minden nőnek kötelező olvasmánynak kéne lennie, a kamaszlányoktól kezdve (hátha kicsit jobban tisztelik majd a hatására a nőiességüket) az idős hölgyeken át (hátha bátorságot kapnak a saját testük feltérképezésére), a családanyákig, leszbikusokig, színtől, rassztól, társadalmi háttértől függetlenül, szóval mindenféle csoportosítás nélkül minden nőnek ajánlom. És egy-két értelmesebb férfi kezében is örömmel látnám.

10 / 10

5 hozzászólás:

morphine

Nezd meg/olvasd el Sivatag viragat:)

mich

Úh, kedvet kaptam hogy elolvassam a könyvet, bár 16 éves létemre szerintem néznének egy nagyot ha kivenném a könyvtárból.
Kezdem én is értékelni, hogy nem ilyen kultúrákba születtem, egyszerűen olvasni is rossz, hogy miket művelnek máshol a nőkkel.

Velvet FizZ Blog

Alapkönyv.

Bogca

Én csak a vágatlan verziót olvastam, abban voltak már nekem meredek dolgok, nem tudom ez mennyiben másabb annál.
Ettől függetlenül én mindenkinek a kezébe adnám, alapmű.

Makeupcakes

Elolvasom, köszi az ajánlót.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...